torsdag 8 november 2012

Masai Mara

Hej och hopp !

Förra helgen åkte vi på en utflykt till ett område syd-väst om Nairobi: Masai Mara! Som är ett av de största safariområderna i Kenya. Vi steg upp kl halv sex på fredagen och var beredda att åka. Men då kommer Monica in och säger att det blivit ändringar i planerna och frågar om vi kan åka på lördagen istället. "African Time ...oh yes" Som plåster på såren kommer vår chaufför och hämtar upp oss istället för att vi ska gå en halvtimme till startpunkten för resan. Vi fick också reda på att vi skulle åka med två killar från Linköping (världen är liten).

Resan dit var en upplevelse i sin egen kategori då vi fick lite ont i rumpan av allt skumpande. Vi var alla lite irriterade på vår chaufför och undrade vad det var för safari vi skulle på egentligen, när han inte ens kunde stanna på vägen så vi kunde ta bilder. Vi tror att vår dåliga inställning till honom smittade av sig och han tog automatiskt till sig den rollen tills vi bestämde oss för att berömma och uppmuntra honom istället och han förvandlades till en underbar människa. Och visst är det fantastiskt vad ens inställning kan påverka?

Sex timmar efter avfärd var vi på plats i Masai Mara. Vi togs emot av masaiier som visade oss runt på campingplatsen där vi skulle tillbringa två nätter. Vi hade nog alla en bild av att vi skulle bo i små trånga tält, men tälten var gigantiska med varsin stor säng och hade till och med toalett där det gick att spola(!).

Efter att ha ätit lite lunch och vilat lite efter den långa, skumpiga färden gav vi oss av på en tre timmars resa på savannen. Utanför grinden till parken, blev vi "attackerade" av massaikvinnor som ville sälja smycken till oss. Som tur var satt vi kvar i minibussen. Sen bar det iväg för att kolla på zebror, antiloper , geseller, bufflar, giraffer som vandrade fredligt tillsammans längs savannens slätter och (annas favorit) lejon. Lejon såg vi två gånger. Första gången var det sex honor, en unge och en hane som låg och sov efter att ha ätit en buffel. Andra gången såg vi en hane och en hona som parade sig ca fem meter från vår minibuss, typ ca 10 sekunder, sen var det färdigt..

Redan efter första dagen fick vi en känsla av vilken frihet som råder på savannen. Det går inte att jämföra med något annat och absolut inte djurparker hemma i Sverige (som vi förmodligen aldrig mer kommer att besöka) Det var så fantastiskt att se djuren röra sig så fritt och leva sina liv utan en massa stängsel. Dag två kom vi fram till Mara-floden där flodhästar och krokodiler rörde sig i vattnet och ovanför floden rörde sig gnuer som ville ta sig över. Vi stannade på platsen cirkus en timme för att få se lite "action" men ingenting hände. Safarikillen berättade att ca 10 % av dem gnuer som går över floden dör, så vi var ändå lite glada över att slippa se ett blodbad i floden.

Den dagen fick vi även se en hyena som låg och vilade på vägen vi färdades på, men reste sig och sprang vid sidan av bilen och visade upp sitt vackra jag. Jag(Anna) hade inte direkt någon bild på hur en hyena såg ut annat än de fula hyenorna från lejonkungen så jag blev positivt överraskad över vilket fint djur det är. Vi såg även en geopardhona eller leopardhona (svårt att avgöra) med två ungar. De är otroligt vackra med deras mönster på pälsen.

Dag tre lyckades jag (Kajsa) se en noshörning, vilket är mycket ovanligt att se i Masai Mara. Till och med vår chaufför blev glad och vi hade lyckats se "the big five" ¨. Det var en s.k "svart" noshörning, som är mer skygga en den s.k "vita" noshörningen. De är mycket lika varandra dock.

Safariresan avslutades med en promenad till en Masaiby. Där fick vi ställa frågor, ta bilder och se hur de lever. Detta kostade 1600 shilling (vilket motsvarar ca 130 kr). Det var spännande att se hur de levde      , hur deras kultur ser ut, vissa saker var jobbiga att lyssna på utan att bli upprörd. Tillexempel om omskärelse av flickor och månggifte. Barnen vi mötte där såg sjuka ut och hela deras ansikten var täckta av flugor. Malaria är vanligt förekommande i byn, speciellt under regnperioderna vilket är nu. Dessutom måste masaiierna flytta vart 9e år p.g.a att husen äts upp av termiter. Det är kvinnorna som bygger husen och även de mesta av hushållsarbetet. Männen står för jakt och djurhållning.

För att bli en manlig masai måste man döda ett manlig lejon och ta hem huvudet hem. Detta görs i en grupp på 20 pojkar. Vi fick två och två följa med in i ett hushåll där det var mörkt, rökigt och extremt trångt. Jag och Kajsa slog oss ner med några masaier och frågade bland annat vad deras kost bestod av. Vi höjde ögonbrynen lite extremt när de berättade att de dricker blod med mjölk. Blodet tar de ifrån sina kor och samma sak med mjölken. En mardrömsmiddag att bli bjuden på om man inte visste om det tidigare, men nu vet vi vad vi ska undvika. Såklart åt de även annan mat som t.ex. ugali, men ingen större variation än så.

Vi fick även se när masaiierna hoppade och sjöng/dansade. Männen sjöng med djupa röster för att låta som lejon, deras dans handlade just om att döda ett lejon och bli en man. Avslutningsvis visade de sina kända smycken och försökte ivrigt att sälja till oss alla.

En intressant kultur att ha tagit del av men som på många sätt kan vara svår att acceptera.

Det var tre intressanta,roliga och givande dagar i Masai Mara!

Nu är vi tillbaka i Kibera och vår vardag fortsätter!
Hoppas ni har det bra där hemma!
Kramar Kajsa och Anna

Här kommer "lite"bilder-




En flodhäst som på håll ser ganska snäll ut :)

Ville(en av killarna från Linköping) försökte se ut som en grekisk gud på vår resa 

En undrande hyena, så söt!

Med ett ben i Tanzania och ett i Kenya
Då kan man tickat av att man varit i Tanzania då ;)
En krokodil

Ojdå, lite djurporr

Men det var snabbt över, även om honan verkade vilja ha mer..
Leopard eller Gepard? 

Kika på flodhästar 

En ensam Zebra på savannen

Inte en helt ovanlig syn att se zebror vandrades efter varandra

Erik(den andra killen från Linköping) och Frida



Och så den eftersökta noshörningen som Kajsa fick syn på först av alla (Stolt är hon minsann;)


Lite masai-hopp!
Här visade de hur man gjorde upp eld
Ville och Eriks nya masaiivän
Barnarbete i byn var ingen ovanlig syn! 
Sång och dans bjöd de kvinnliga masaiierna på!
Hemma hos några masaiier som hade världens hårdaste säng! ( typ som att ligga på betong!)

Något masaiierna är fantastiska på är smycken !

Så här såg några av barnen ut. Söta men visst ser de sjuka ut?

Ps Ni som undrar hur det går med insamlingen till de drabbade familjerna i Kibera efter branden, så kommer ett inlägg om det snart ds.

2 kommentarer:

  1. Det var en Leopard. Geparder är väldigt smäckra och har svarta linjer från ögonen ner till nosen. Kul att höra allt från ert safari (även om jag hört det mesta från Frida redan :p), och se bilder! Hoppas ni har det super (fast inte gör det för mycket) och blir friska från eventuella mag-åkommor! Lyft-kramar (inte kranar) till er alla 4! ;D

    SvaraRadera
  2. Hej Malin! Jättespännande att få följa er i er blogg! Vilka upplevelser ni får vara med om. Det verkar va en resa som ni får med er många minnen ifrån.. Jag skulle gärna skänka pengar till byn för branden, är det fortfarande aktuellt? Ha det så bra o akta er för de läskiga myggen o flodhästarna.. och vad annat som kan tänkas farligt ;) Är du hemma igen till jul förresten? Kramar Ann-Louise

    SvaraRadera